woensdag 9 mei 2012

Over echte vriendschap... het leven, en eten


In moeilijke tijden, leer je echte vrienden kennen. En dat is zo. De etentjes met vrienden, die ooit zo zorgeloos zijn begonnen, zijn nu voor ons allemaal zo speciaal geworden! Want we zijn er achter gekomen dat niks vanzelfsprekend is (dat wisten wij natuurlijk al, maar als je het zelf ondervind, dan begrijp je het pas echt). En nu kijken we met elkaar zo uit naar weer een dinertje, waarbij wij heerlijk kunnen genieten, van het heerlijke eten, van de gezelligheid en vooral van elkaar. Zolang het nog kan… en deze zin, heeft een ontzettende lading gekregen… elke dag is een cadeautje, en een vriendschap is een minstens zo groot cadeau. Zo intens, echt, fijn, samen lachen, samen delen, samen huilen… en samen eten. Zolang het kan…
Ik had nog beloofd de gerechten van het dinertje bij ons thuis op te schrijven, en bedenk nu pas dat ik in gebreke ben gebleven… wij hebben de etentjes bij onze lieve vrienden al gehad, en het was allemaal zo overheerlijk! Nu zijn wij weer (hopelijk snel) aan de beurt.
Belofte maakt schuld… hier komt het hoofdgerecht, van het “oude” etentje J

Cannelloni ricotta e spinaci
16 cannelloni 
1 ui
400 gr gehakte spinazie 
500 gr ricotta 
100 gr Parmezaanse kaas 
1 liter melk
50 gr bloem
50 gr boter
olijfolie
zout
peper 
nootmuskaat

Doe wat olijfolie in een grote pan en fruit het uitje. Voeg dan de gehakte spinazie toe en laat het even garen. Haal de pan van het vuur en voeg de ricotta toe en flink wat Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout en peper.
Vul de cannelloni met het spinazie mengsel.
Maak de bechamelsaus klaar: smelt de boter en voeg de bloem toe, tot het een dik papje wordt.
Voeg wat nootmuskaat toe. Voeg daarna al roerend steeds wat warme melk toe en blijf met een garde roeren. Voeg eventueel ook hier wat kaas toe.
 Als de bechamelsaus klaar is doe je een bodempje hiervan in een ingevette ovenschaal. Leg hierop de cannelloni en doe dan de rest van de saus er op.
Tenslotte nog  de rest van de Parmezaanse kaas er op en in de oven (voorverwarmd om 200 graden) voor 40 minuten.

Kipfilet met sinaasappelsaus

kipfilet in stukjes
bloem
boter om in de braden
2 sinaasappels
1 ui
knoflookpoeder
Peper, zout
gehakte peterselie

Rol de kipfiletstukjes in de bloem. Fruit het uitje en voeg daarna de kipfilet toe. Als het gaar is, haal je de kipfilet uit de pan, giet je de jus van een sinaasappel in de pan en bind het sausje met wat bloem.
Voeg peper, zout en peterselie toe aan de saus. Voeg daarna de 2de sinaasappel toe in kleine schijfjes. ( Als het wat droog is, voeg je nog wat gekookt water toe).
Leg de kipfilet weer in de pan een laat een minuutje alles op smaak komen.

Dessert:
Het dessert was niet echt eigen verdienste… maar wel heel lekker en snel te maken. Rooster dikke plakken suikerbrood op een grillpan en serveer het warme suikerbrood met ijs of ijstaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten